Oprichter

Oprichter Krav Maga

Imi Sde-Or

Krav maga is opgericht door Imrich ‘Imi’ Sde-Or (Hebreeuws voor Lichtenfeld). Imi is geboren in 1910 in Budapest, Hongarije. Opgegroeid in Bratislava, hoofdstad van Slowakije. Geïnspireerd door zijn vader heeft hij een aantal sporten beoefend. Hij sprong boven iedereen uit met het zwemmen en vervolgens hetzelfde met turnen, worstelen en boksen. In 1928 won hij het kampioenschap worstelen in de ‘jeugd’ en later werd hij kampioen licht- en middelgewichtsklasse.

In ditzelfde jaar kreeg hij de nationale titel voor boksen én won hij een internationaal toernooi in turnen. Jaren daarna won hij verscheidene prijzen in de bovenstaande disciplines. Over talent gesproken…

In 1940 verliet Imi zijn familie en vrienden vanwege de grote problemen met de Nazi’s. Hij vertrok met een boot naar Palestina. Het aangrijpende verhaal van de boot genaamd Pentcho wordt verteld in het boek ‘Odyssey’ van John Birman. De reden dat Imi wel twee jaar aan boord bleef, met alle gevolgen van dien, geeft aan hoe sympathiek hij was en opkwam voor de medemens.

In de jaren 40 (1944) gaf Imi les aan speciale eenheden van Hagana en Palmach. Hagana was de voorloper van de Israeli Defense Force (IDF). Tevens nam hij de Pal-Yam en groepen bestaande uit politieofficieren onder zijn hoede.

In 1948 werd Palestina uitgeroepen tot de staat Israel. IDF werd gevormd en Imi werd chief-instructor voor lichamelijke oefening en Krav maga in de school van de IDF school of combat!

Na zijn militaire loopbaan nam hij de behoeften van de burgers waar en begon krav maga aan te passen voor burgers. Immers, het resultaat van een techniek bij burgers kan/hoeft niet hetzelfde te zijn.

Zelfs in zijn laatste jaren was hij nog bezig met trainingen voor kravisten met een hoog niveau. Imi, een docent, een vechter en een groot mens, overleed in de ochtend op 9 januari 1998 in het ziekenhuis.