Joey Roetman

DFTZ Lead instructeur Joey Roetman

Vanaf jongs af aan is Joey geïnteresseerd in martial arts. Die interesse uitte zich in het begin door “stoeien” in de klas gevolgd door het op zeer jonge leeftijd inschrijven bij Aikido. De eerste keer dat hij de mat betrad was hij 6 jaar jong… De interesse voor martial arts bleef bestaan.

Een aantal jaren later heeft hij besloten een kijkje te nemen in de wereld van het Judo en Jiujitsu. In deze periode begon hij ook in het middelbaar onderwijs. Hier heeft Joey voor het eerst kennis gemaakt met krav maga. Hij leerde hier namelijk de voormalig ‘director’ van de krav maga bond ‘IKMF-NL’ kennen. Beide deelden een passie namelijk martial arts. Rondom het einde van het middelbaar onderwijs kreeg Joey een uitnodiging van de director om eens een kijkje te komen nemen bij een les krav maga.

Joey was ervan overtuigd dat hij nooit verrast kon worden aangezien hij al heel wat jaren in de martial arts meeliep…maar helaas of eigenlijk gelukkig! Het tegendeel werd bewezen. Aangenaam verrast door het krav maga wilde hij hier meer van proeven dan alleen die ene proefles…

Wat vooral opviel was de eenvoud van de technieken ten opzichte van de traditionele martial arts. Dit was echt andere koek, straight to the point, wat heb je in een gevaarlijke of gewelddadige situatie aan een mooie techniek terwijl je ook recht voor het doelwit kan gaan? Een ander omslagpunt voor hem was de realiteit waarin de technieken binnen krav maga worden uitgevoerd.

Na ruim 6 jaar minimaal 2x in de week en zeker de laatste jaren dubbele lesuren en 3x per week te hebben getraind vroeg de director of er interesse was om instructeur in krav maga te worden. Hier had Joey ooit eens over gedroomd maar dit was zijn kans!

Vol overgave begon hij aan een intensieve cursus om opgeleid te worden tot een volwaardig IKMF instructeur. De opleiding, welke hij succesvol heeft afgerond, werd verzorgd door niemand minder dan een aantal leden van het toenmalige IKMF Global Instructor Team (GIT):

– Eyal Yanilov (Master 3);

– Amnon Darsa (Expert 5);

– Ze’ev (Zevik) Cohen (Expert 4);

– Tamir Gilad (Expert 5).

Vers van de opleiding is Joey in 2009 begonnen met les geven in Zoetermeer. De overtuiging, professionaliteit, het enthousiasme en de relaxte sfeer zorgt voor een goede band met zijn studenten op alle locaties. Dit heeft ertoe geleid dat Defense and Fighting Tactics is opgericht.

Momenteel is hij naast krav maga actief bezig met Thaiboxen en grondvechten/mma.

Daarnaast is hij de lead instructeur van DFTZ en lid van het prestitieuze GLOBAL EXPERT-team die de kwaliteit van de andere krav maga instructeurs in Nederland maar ook wereldwijd waarborgt. Minimaal 1x per jaar reist hij naar Israël om trainingskampen bij te wonen. In 2012 heeft Joey het befaamde EXPERT-kamp met succes bijgewoond en is daar geslaagd voor zijn EXPERT 1 diploma en in 2014 het expert 2 diploma.

In 2015 haalde Joey als eerste en enige Nederlander de eindstreep in de Warrior Quest. Een militaire krav maga opleiding ‘down-under’ in Israël die hem opleidde tot militairy krav maga instructor. Hierbij kan worden gedacht aan speciale training zoals de speciale en elite eenheden van het Israëlische leger (Mossad) deze krijgen. Groot verschil is dat Joey deze eenheden nu ook les mag geven.

Joey is daarnaast in 2019 door de chairmen van de IKMF – Avi Moyal – gevraagd om toe te treden tot het Global Instructor team. Dit is het team gevormd vanuit wereldwijd de hoogst gekwalificeerde en beste instructeurs… Iets waar je dus niet naartoe kan groeien maar waar je echt voor moet worden uitgenodigd op basis van skills! In NL was hij tot die tijd als expert instructor al (mede)verantwoordelijk voor de kwalitiet van de instructeurs in NL. Met zijn toetreding tot dit team is hij (mede)verantwoordelijk voor de instructeurs wereldwijd en verzorgt hij ook seminars/instructeursopleidingen en updates en andere soort specifieke trainingen.   

Als alle voorgenoemde martial arts bij elkaar kon worden opgeteld beschikt Joey nu over meer dan 30 jaar aan budo ervaring!